Чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб)
Информация

Чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб)

Чернодробната стеатоза е обменно нарушение, което води до увеличение на черния дроб. Нормално наличието на мастна тъкан в черния дроб съставлява 5-6 процента от общата му маса. За чернодробна стеатоза /мастен черен дроб/ е прието да се говори, когато масата на мастите възлиза на 25-30 процента от масата на жлезата.

Симптоми

Те са разнообразни: слабо изразени болки или тежест в дясното подребрие, сутрешно гадене, периодични повръщания, непоносимост към тлъсти и пържени храни, отпадналост, подуване на корема, намаляване на апетита, затруднено изхождане по голяма нужда, обща слабост, лесна уморяемост, сърбежи по цялото тяло.

При изследване почти винаги се намира увеличен черен дроб. При част от болните може да се появи леко потъмняване на склерите на очите.

Причини

Най-честите причини за развитие на чернодробната стеатоза са: хроничен алкохолизъм; захарен диабет; грешки в храненето: прехранване или недохранване, честа употреба на животински мазнини, сол, запръжки, пикантни подправки, рафинирана храна, захар, захарни изделия и др.; злоупотреба с цигари; интоксикации, професионални или медикаментозни: с олово, цинк или химикали; хронични заболявания: туберкулоза, болести на тънкото и на дебелото черво, паразитни заболявания, дизентерия, хроничен запек, хемороиди и др.; ендокринни нарушения: намалена функция на щитовидната жлеза, климактериум, бременност, продължително взимане на кортикостероиди /при артрит, алергии, кожни заболявания – хипоксия /недостатъчно снабдяване с кислород/ на чернодробните клетки вследствие на сърдечна недостатъчност в декомпенсиран стадий, анемични състояния, токсични увреждания, хроничен обструктивен бронхит, дихателна недостатъчност.

Механизъм на заболяването

Физиологично в черния дроб постъпват 40-50 процента от всмуканите през чревните стени масти от храната, а останалата част се използва за покриване на непосредствените енергийни нужди или се отлага в другите органи, в т. нар. мастни депа. За възникването на чернодробната стеатоза са възможни три принципно различни механизма:

1. Подтискане използването на мастите поради нарушение на нормалните процеси на окисление /липса на достатъчно кислород, недостиг на фосфор, интоксикации/.

2. Повишена мастна синтеза вследствие на повишен приток на масти, въглехидрати от червата или вследствие на разпад на собствените мастни депа на организма при гладуване или при захарен диабет.

3. Намалено отделяне на масти от черния дроб в кръвообращението.

Независимо от механизма на заболяването стеатозните изменения могат да протекат в три стадия: първи стадий – чернодробна стеатоза; втори стадий - хроничен стеатозен хепатит; трети стадий – чернодробна стеатозна цироза.

фиброза:

 

Фиброза (на латински: fibrosis) е патологичен процес, който се изразява в повишено разрастване на съединителна (фиброзна) тъкан, нарушаваща структурата на тъканите и органите.


цироза:

 

При цирозата, нормално функциониращите, здрави чернодробни клетки (хепатоцити) постепенно се заместват от преплитащи се нишки от нефункционална, съединителна, ръбцова тъкан, като досега този процес с фатален край се смяташе за необратим. От цироза годишно умират около 800 000 души по света. Основните причини за прекомерното удебеляване на съединителната тъкан и промените в структурата на черния дроб са продължителната злоупотреба с алкохол или хроничните вирусни хепатити – хепатит В, С или D.


декомпенсация:

С медицинския термин декомпенсация най-общо се означават нарушенията в работата на отделен орган, система от органи или целия организъм, в резултат на изтощение или неспособността му да се адаптира към условията на средата. Хроничните чернодробни заболявания се определят като компенсирани, когато все още липсват сериозни симптоми и усложнения, или когато последните са с умерено протичане и могат сравнително лесно да бъдат контролирани чрез медикаменти. Например, ако пациента има асцит ( набиране на течност в коремната кухина ) и той може да бъде корегиран чрез диета и диуретици, заболяването все още се преценявя като компенсирано. Ако след месеци, или години това не може да се постигне, то болестта е навлязла в стадий на декомпенсация.

 

Уеб Дизайн Джусита Дес. БОЖЕСТВЕНА СВЕТЛИНА ЕООД © 2019