ВИРУСИ И БАКТЕРИИ

ВИРУСИ И БАКТЕРИИ

ВИРУСИ И БАКТЕРИИ

БИОИЗМЕРВАНЕ НА ЖИЗНЕНАТА

ЧОВЕШКА ВЪЛНА 

КАКТО И УСТАНОВЯВАНЕ НА

ВИРУСИ,ПАРАЗИТИ, БАКТЕРИИ, ГЪБИЧКИ

И ЗАБОЛЯВАНИЯ ЗА НАД 179 ВИДА :

    БАКТЕРИИ

1.A-B.B  (анти  лаймската болест)  борелия бургдорфери    Borrelia burgdorferi  ухапване от комар,бълха,кърлеж

2.A-B.C (анти буркхолдерия цепация ) Burkholderia Cepacia бял дроб,нокти

3.A-E.C  (анти  Ешерихия коли)  Escherichia coli черва,цистити,простата

4.A-H.P   (анти хеликобактер пилори) при стомаха –язви,гастрири,рак

5.A-M.T   (анти  туберкулоза ) mycobacterium tuberculosis  Бактериите могат да атакуват всяка част от тялото, но най-често се локализират в белите дробове

6.A-P.A   (анти  псевдомонас аеругиноза )  pseudomonas aeruginosa кистозна фиброза ендокардит, остеомиелит, кожни инфекции, язви, инфекции на ушите, менингит, енцефалит, ендофталмит, пневмония, перитонит, нагноителни процеси и други.

7.A-P.M   (анти  Протеус  Мирабилис  )  Proteus Mirabilis

чести причинители на уроинфекции, пневмония, менингит, образуването на камъни в бъбреците

8.A-S.A (анти стрептококус) агалактие Streptococcus agalactiae  стрептококи група Б дихателните пътища, стомашно-чревния тракт  и женските гениталии.заболявания пневмония,минингит

9.A-S.M   (анти Стрептококус мутанс  )  streptococcus mutans  срещат в устната кухина на човек.причиняват кариес Това са бактерии, предизвикващи развитието на кариеси. Те отделят киселина, която разгражда емайла на зъбите. Според група американски учени, ако тези микроорганизми се модифицират генетично, те по-скоро ще допринасят за заздравяването на зъбите, вместо да ги увреждат.

10.A-Ent (анти ентерокок )enterococcus пикочни пътища ,органите в малкият таз,инфекции на рани при лежащо болни и др.

11.A-S.Pne ( анти пневмокок ) streptococcus pneumoniae горен и долен респираторен тракт,инфекция на средното ухо,бактериална инфекция на кръвта,менингит,бактериална пневмония –възпаление на белите дробове

12.A.K.K (анти кингела кингае )kingella kingae причинява ендокардит, артрит, остеомиелит

13.A.STA (анти стафилококус ауреус )staphylococcus aureus която причинява кожни инфекции

14. A.T.P ( анти силифис )Treponema pallidum трепонема паладиум Сифилисът е инфекциозно заболяване и в над 95% от случаите се предава при полов акт. Обикновено първичните лезии са локализирани с гениталната област, но е възможно да бъдат открити и в други зони. Освен по полов заболяването се предава и по кръвен път.

15.A-Salm ( анти салмонела )salmonella Салмонелозната бактерия атакува стомаха и червата. При по-сериозни случаи бактериите могат да навлязат в лимфните пътища. Те атакуват всички възраствови групи и от двата пола. Децата и по-възрастните хора, които са вече болни, е много по-вероятно да получат сериозна инфекция, също и тези,  които имат ниско ниво на стомашна киселинност.

16.A-Bor.P ( анти коклюш )бордетела пертусис bordetella pertussis Коклюшът (известен и като магарешка кашлица) е силно заразно инфекциозно заболяване, засягащо дихателните пътища. Приината за появата на коклюш е аеробен, грам-отрицателен кокобактерий. Бактериите се прикрепват и размножават върху епитела, който покрива дихателните пътища, започвайки от носоглътката и достигайки до бронхите и бронхиолите.

17.A-Clo.T ( анти тетанус )клостридиум тетани clostridium tetani Тетанусът е инфекциозно заболяване, което се причинява от екзотоксина на тетаничния бацил – Clostridium tetani, който предизвиква спазми на мускулатурата. Тетанусът е зоонозно заболяване – основен резервоар и източник на инфекцията са тревопасните животни, в стомашно-чревния тракт на които микроорганизмът е безвреден обитател. Попадайки в почвата, микроорганизмите се превръщат в спори. Те се съдържат не само в почвата, но и в праха в работни, жилищни помещения, дори върху предмети, дрехи, инструментариум. Така тетаничните спори навлизат в тялото при незначителни кожни наранявания, включително и при ходене с боси крака.

18. A-Bor.B   (анти   бордетела бронхисептика) Bordetella bronchiseptica  която обитава горните дихателни пътища на повечето видове бозайници  заразно заболяване, което протича с признаци на бронхопневмония

19.A-C.T ( АНТИ ХЛАМИДИЯ ТРИХОМАТИС ) CHLAMYDIA TRACHOMATIS Хламидиите представляват отрицателни вътреклетъчни бактерии, които са болестотворни и много опасни за човешкия организъм. Точно поради факта, че хламидиите причиняват множество заболявания и се разпространяват бързо. Хламидия трахоматис е и най-разпространената полово предавана инфекция. Тя не може да се появи при човек, който не е бил полово активен. Освен това, този вид хламидия няма ясно изразени симптоми и има голяма вероятност да се предаде от заразения при следващите му сексуални контакти.

20. A-S.V ( анти стрептококус вириданс )  Стрептококи от група А Стрептококите са причинител на различни заболявания при хората, като ангина, менингит, пневмония, ендокардит , пиодермия, целулит, некротизиращ фасциит, сепсис, синдром на токсичния шок, еризипел, скарлатина, ревматизъм и ревмокардит, гломерулонефрит и други.

21.A.P.G ( анти порфиромонас гингивалис ) porphyromonas gingivalis Над 300 вида микроорганизми населяват устната ни кухина, но не всички са вредни за здравето Тези микроорганизми се загнездват в основите на зъба или полепват по него. При бурното си разрастване изпускат смрадлива миризма. Не бива да се подценяват, защото също водят до развитието на пародонтоза.

22.A-G.V   (анти  гарднерела вагиналис) Gardnerella Vaginalis  Инфекцията често е съпроводена със сиво или жълто течение с неприятен мирис,  което се увелличава след използването на сапун. Бактерията може да се открие без предхождащи полово-преносими болести  и често протича без симптоми. За разлика от другите вагинални инфекции бактериалната вагиноза не се предизвиква от един патогенен микроорганизъм. Симптомите, свързани с нея, са резултат от увеличеното преобладаване и концентрацията на някои факултативни и анаеробни бактерии, които нормално се доказват във влагалищната микрофлора: Така че диагнозата не зависи от откриването на някакъв микроорганизъм във влагалището, а изисква установяване на променена влагалищна микросреда.

23.A-Kleb.G   (анти  клебсиела грануломатис ) klebsiella granulomatis Заболяването се разпространява най-често при вагинален и анален секс. Много рядко може да се предизвика при орален секс. Мъжете са по-податливи към заболяването, отколкото жените. Проявява се най-често на възраст между 20 и 40 години. По-рядко се среща при деца и хора над горната възрастова граница. Симптомите могат да се появяват от 1 до 12 седмици след контаминиране на бактерията в човешкия организъм. Повечето пациенти се оплакват от сърбежи и зачервявания в областта на гениталиите и ануса. Кожата постепенно се променя в обривна и зачервена гранулационна тъкан. Обикновено са неболезнени, но могат да кървят, ако се разчесват редовно. Болестта бавно се разпространява и унищожава тъканта около гениталиите. Често засягане има в ингвиналните гънки – това са т.нар слабинни гънки, които се намират между бедрата и тялото. Гениталиите и кожата около тях става бледа и има изразен сърбеж.

24.A-U.P   ( анти  уреаплазма парвум  ) ureaplasma parvum  могат да предизвикат локализирано възпаление на органите в уро-гениталната система. Най-голямо значение за разпространение на инфекцията има сексуалното общуване – честота на контактите, броя на сексуалните партньори, както и социално-икономическия статус на пациента. При мъжете най-често се установява уретрит, проявен с парене и болка при уриниране или прозлачно оскъдно течение от пикочния канал. Съществуват обаче данни, че подобна инфекция може да предизвиква намалена подвижност на сперматозоидите и съпътстващо възпаление на различни структури в половата система и да доведе до стерилитет.

25. A-B.A    (анти антракс) бацилус антрацис   Bacillus anthracis Антраксът е остра инфекциозна болест, която се характеризира с тежка интоксикация и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците при кожната форма, с развитие на възпалително-хеморагични изменения в белите дробове при белодробната форма или червата при чревната форма. Причинителят на антракса е спорообразуващ бацил. Антраксният бацил не е издръжлив във външна среда, но след като образува спори преживява десетки години в почва и канални води. Заболяването започва след инкубационен период от 2 до 8 дни. Различават се 3 форми- Кожната форма започва с поява на пустула – плътно червено петно, което в продължение на 1 – 2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и колатерален оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма – адинамия, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата. Местните промени отзвучават за 4 – 5 дни. Случаите на кожна форма съставляват над 99% от заболяванията от антракс.
         Белодробната форма протича тежко, с повишена температура, разтрисане, бодежи в гърдите, кашлица с отделяне на кървави храчки. Развива се пневмония. Смъртността е висока.
         Чревната форма също протича тежко. Започва остро с разтрисане, повишена температура, гадене, остри болки в корема, диария с течни кървави изпражнения. Често настъпва смърт вследствие на сърдечно-съдова слабост.

26. A-B.H.S  (анти скарлатина) бета-хемолитичен  стрептокок   Инкубационният период на болестта е 2-4 дни след контакт, но може да варира от 2 до 12 дни. Бактерията се прихваща обикновено по въздушно-капков път или при пряк контакт със секрети на болен и замърсени с тях повърхности. Ако детето ви боледува от гнойна ангина, възможно е в неговото обкръжение да има болни от скарлатина или носители на бактерията, причинител на скарлатината. Повечето деца могат да сеят зараза, без дори някой да подозира, че носят бета-хемолитичен стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes).Срещу тази бактерия обикновено не се изгражда силен имунитет. Изгражда се имунитет само срещу произведения от нея токсин – но той се произвежда само когато заболяването се прояви напълно – до обрив.

ВИРУСИ

1.A-A.E.V   (анти  шап) афта епизоотии вирус  aphthae epizooticae virus  представляват малки ранички по лигавицата на устната кухина

2.A-Ad.V (анти  аденовирус )  Adenovirus  с поражения на дихателната система, лимфната система и тънкото черво

3.A-Cox.V (анти   коксаки  вирус) coxsackievirus Синдромът „ръка-крак-уста обриви по дланите и стъпалата и афти в устната кухина

4.A-E.V (анти  еховирус)  echo virus ентеровирусните инфекции  

5.A-H1N1    (анти  Свинският грип) Swine Flu H1N1 virus influenza навлизат в човешкия организъм през стомашно-чревния тракт или по пътя на дихателната система

6.A-HAV   (анти  хепатит A )  hepatitis A virus (HAV)  възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му

7.A-HBV  (анти хепатит B) жълтеница, увеличение на черния дроб

8.A-HPV (анти папилома вирус) рак на маточната шийка, вулвата, вагината и ануса при жените или рак на ануса и пениса при мъжете.

9.A-Nor.v (анти  Норвалк вирус ) Norwalk virus гастроентерит    

10.A-Rin.V  (анти   риновирус  ) Rhinovirus инфекция на долните дихателни пътища , Остър бронхит

 11.A-VZV (анти варицела зостер вирус) силно заразна въздушко-капкова инфекция, имунна слабост (злокачествени заболявания, левкози, болест на Ходжкин, СПИН, пациенти с цитостатично или имуносупресивно лечение

12.A-CF (анти катарална треска-син език )Bluetongue virus устната лигавица,езика,главата,ушите,повръщане,конюктивит,пневмония

 13.A-Rub (анти Рубеола )Rubivirus –морбили,червен кожен обрив по цялото тяло

14.A-CMV (анти цитомегаловирус )човешки херпес вирус 5 Cytomegalovirus Цитомегаловирусът поразява много различни органи. Може да предизвиква възпаление на черния дроб, далака, надбъбречните жлези, органите на урогениталния тракт, както и алергични реакции, обрив, сърбеж. Заради спадналия имунитет цитомегаловирусната инфекция е причина за често боледуване от респираторни и други заболявания. Особеност при цитомегаловирусната инфекция е повишеното слюноотделяне. Възможно е да се засегнат кръвоносните съдове на очите. При жените вирусът поразява матката, маточната шийка, при мъжете – уретрата и тестисите.

15.A-V.P ( анти заушка )паротиден вирус virus parotitidis остро инфекциозно вирусно заболяване, което протича с висока темпаратура, подуване и болезненост на една или повече от слюнчените жлези. Най-често се засягат околоушните слюнчени жлези (паротидни жлези), които са разположени пред и под всяко ухо.

16.A-EHF ( анти ебола ) Ebola hemorrhagic fever Това е тежка, често смъртоносна инфекция, предизвикана от вируса ебола. Предава се при пряк контакт с кръв или друга телесна течност (например слюнка, урина) от заразени хора или животни – маймуни, горски антилопи, прилепи. Риск създава и допирът до починали хора и животни, носещи същата зараза.

17.A-HSN1 (анти птичи грип ) h5n1 bird flu virus Птичият грип се разпространява по въздуха и чрез изпражненията. Дивите птици често изпълняват ролята на резистентни носители, предавайки го на по-чувствителни домашни породи. Може да се предава и чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло. Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка. Реконструираният вирус силно се различава от нормалните човешки вируси по това, че засяга белодробни клетки, които нормално биха били устойчиви към вируса.

18.A-HCV ( анти хепатит С ) hepatitis C virus инфекцията с HСV може да протече безсимптомно, като остър вирусен хепатит и като хроничен вирусен хепатит С.обща отпадналост,леко повишена телесна температура,болки по мускулите и ставите гадене и евентуално повръщане ,загуба на апетит, болезненост в горната част на корема, тежест и болка в дясното подребрие

19.A-KSHV ( анти Калоши Саркома херпес вирус )HHV-8 Заболяването представлява мултиогнищна, злокачествена съдова неоплазия, възникваща от ендотелните клетки на кръвоносните и лимфни съдове.

20.A-R.V ( анти рота вирус )rotavirus са най-честите причинители на острите вирусни диарии. Източник на заразата са болните и здравите заразоносители.

Механизмът на предаване на заразата е фекално –орален (посредством отделяне на вирусите с изхожданията и последващо заразяване посредством поемането им през устата) и контактен.Възприемчиви са всички възрасти,но най-често се заразяват дeцата на 2-3-годишна възраст. При около 30% от пациентите се появяват данни и за възпаление на горните дихателни пътища-хрема,болки гърлото,остра суха кашлица.
Евентуалните усложнения на ротавирусната инфекция,освен екстремната дехидратация са:Бронхопневмония (възпаление на белия дроб),Отит (възпаление на ухото),Пиелонефрит (възпаление на бъбреците) и др.

21.A-HSV (анти херпес симплекс вирус) Herpes simplex virus може да доведе до инфекции, които се отразяват на устата, лицето, половите органи, кожата, задните части и аналната област. След инфектиране, вирусът навлиза в нервните клетки и пътува по нервите, докато стигне  място, наречено ганглий. Там той се установява тихо в етап, който е посочен като "пасивен" или "латентнен". От време на време, вирусът може да стане активен и да започне отново да се възпроизвежда и да причинява рани и мехури. Точният механизъм не е напълно  известнен, но има някои състояния, които се свързват с него като:

  • треска, настинка или грип;
  • ултравиолетова радиация (излагане на слънце);
  • стрес;
  • промени в имунната система;
  • травма в засегната област;
  • понякога липсва видима причина за повторно появяване.

22.A-HZV (анти  херпес зостер вирус )  herpes zoster virus Херпес зостер е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с болезнен и характерно разположен кожен обрив. Болестта представлява реактивация на инфекция с варицела-зостер вируса, същият който причинява и инфекциозното заболяване варицела в детска възраст. Реактивирането на варицела-зостер вируса като херпес-зостер се наблюдава при намалени защитни сили на организма като стресови състояния, съпътстващи тежки заболявания като ХИВ инфекция/ СПИН и злокачествени заболявания, състояния след трансплантация на органи и прием на потискащи имунитета лекарства, химиотерапия и т.н.

23. A-EBV  (анти   Ебщайн-Бар вирус) Epstein–Barr virus Вирусът на Ебщайн-Бар (EBV) – типове 1 и 2, представлява ДНК-вирус от херпесната група (херпес тип 4).  Предаване на инфекцията става посредством слюнката, целувки, възглавници, инфектирани предмети /”kissing disease”-“болест на целувката”/. Заболяването протича спорадично, в редки случаи са възможни ограничени епидемии в училища и казарми.Инкубационен период: 10-14 до 50 дни. Причинява още хепатит, лимфаденит, назофаренгиален карцином, лимфоми и инфекции при HIV позитивни пациенти. В ранна детска възраст обикновено протича като безсимптомна инфекция.В по-напреднала възраст се развива характерна клинична картина: Инфекциозна мононуклеоза – ангина с повишена температура, увеличение на лимфните възли и много типични промени в диференциалната кръвна картина (понякога клиничната картина може да бъде доста по-богата).

 

 

ЗАПИСВАНЕ НА ЧАСОВЕ ЗА ПРИЕМ НА

GSM : 0879 66 12 31 / 02 477 54 45

Няма добавени продукти в тази категория.
Уеб Дизайн Джусита Дес. БОЖЕСТВЕНА СВЕТЛИНА ЕООД © 2021